Driedaagse cursus

Focusing: werken met het niet-gedachte weten

Als wat er gebeurt niet oplucht, 'als frisse lucht', dan is er eigenlijk geen sprake van therapie. — Gendlin (1978)

Ben je een professional die zoekt naar diepgang in de praktijk? Zoek je naast een pragmatische aanpak ook naar een methode die intuïtie en empathie omarmt, zonder te vervallen in zweverigheid? Wil je een concrete, stapsgewijze benadering om die diepgang te bereiken?

Focusing kan de methode zijn die je zoekt.

Wat is Focusing?

Focusing, ontwikkeld door Eugene Gendlin in de jaren '60, is gebaseerd op de ontdekking dat het vermogen om innerlijke gevoelens ("felt sense") waar te nemen leidde tot betere therapeutische resultaten.

In Gendlin's eigen woorden:

Wat wordt afgesplitst en niet gevoeld, blijft hetzelfde. Wanneer het wordt gevoeld, verandert het. De meeste mensen weten dit niet! Ze denken dat door het niet toestaan van hun negatieve emoties, ze zichzelf beter maken. Integendeel, daardoor blijven deze negatieve emoties vast zitten, jaar na jaar hetzelfde. Het kort écht doorvoelen in je lichaam brengt ze in beweging. Als er in jou iets slechts, zieks of ongezonds is, laat het dan bestaan en ademen. Dat is de enige manier waarop het kan evolueren en de vorm aannemen die het nodig heeft. — Gendlin (1986)

Werken met het niet-gedachte weten.

Focusing versnelt psychologische diagnostiek en behandeling door direct tot het emotionele hart van de hulpvraag door te dringen.

Focusing is een methode die de dialoog tussen tussen ratio en intuïtie benut om diepe gevoelens en sensaties te interpreteren ('thinking at the edge'). Het is geen mystieke kunst, maar een praktische vaardigheid waarmee je leert om met volledige aandacht te luisteren naar jezelf en je cliënt, en intuïtief te reageren op subtiele signalen van het lichaam.

De meeste mensen hebben deze innerlijke kennis nooit ontwikkeld, maar door Focusing kunnen therapeuten en cliënten een dieper begrip krijgen van "waar het eigenlijk echt om gaat." Dit proces leidt vaak tot onmiddellijke opluchting, fysieke ontspanning, en blijvende positieve veranderingen in denken, voelen, en handelen. Zoals een cursist zegt: "Het is eigenlijk heel simpel, maar ook een beetje spannend," en "Het vraagt dat je geduld hebt met het onbekende."

Meer weten? In onze blog "Thinking at the Edge in Navigatie, Kunst en Focusing" leggen we uit hoe Focusing werkt, door een vergelijking te trekken met Polynesische wayfinding en de intuïtieve creativiteit van kunstenaars.

Focusing leer je door het te doen.

Veel professionals hebben ooit uitleg gekregen over Focusing, maar voelen zich niet bekwaam om het in hun praktijk toe te passen.

Hoe maak je het beste de vertaalslag van theorie naar praktijk? Door "real life" te oefenen, zowel op jezelf als op anderen. Naar onze mening is dit de beste manier om je echt bekwaam te voelen en Focusing effectief in je dagelijkse praktijk te integreren.

Uitgelegd en voorgedaan vanuit twee perspectieven

Laat je wegwijs maken door het ervaren duo van psychiater Dr. Simon Hogerzeil en lichaamsgericht therapeut drs. Marit van Overschot. Beiden gebruiken Focusing veelvuldig in hun klinische praktijk. Vanuit hun eigen discipline leggen ze hetzelfde uit, maar in hun eigen taal. Als psychiater legt Simon in gewoon Nederlands uit hoe Focusing technisch werkt, en waarom het werkt. Marit is meer van "niet (te lang) praten, maar vooral ervaren", en als lichaamstherapeut vertrouwd met het gebruiken van lichaamsbewustzijn. Kortom, deze experts bieden je een zorgvuldig uitgebalanceerd programma van theorie en ervaringsgerichte oefeningen.

Waarom deze training?

Stapsgewijs van theorie naar toepassing. Door veel te oefenen krijg je Focusing écht onder de knie. Studenten waarderen de wisselwerking van theorie en demonstraties door de docenten, evenals de stapsgewijze opbouw van oefeningen en huiswerk. Zoals een cursist zei "Ik heb enorm veel geleerd van het oefenen, wat pas echt waarde geeft aan de theorie".

Direct inzetbaar in de praktijk. Leer de methode eenvoudig uitleggen en cliënten ermee vertrouwd maken. Leer inschatten wanneer je de methode kunt inzetten, en wanneer niet. Leer omgaan met typische valkuilen en complicaties, zoals cliënten die in eerste instantie niets voelen, of cliënten die angstig worden. Leer de cliënt te sturen in duur en diepgang van de oefening. Tenslotte, leer hoe je vanuit Focusing soepel kunt overgaan op andere ervaringsgerichte methoden (bijv. Stoelenwerk, Voice Dialogue of werken met de Innerlijke Criticus).

Persoonlijke & inspirerende begeleiding. Geniet van de voordelen van kleinschaligheid en intensieve begeleiding door twee deskundige docenten. Onze trainers, erkend in hun vakgebied, hebben niet alleen expertise maar brengen ook een enorme dosis persoonlijke betrokkenheid en authenticiteit mee. Cursisten vinden de begeleiding "inspirerend en persoonlijk", zien de "liefde en toewijding voor het vak", en hoe Focusing is "geïntegreerd in hun manier van doen".

Beleef een diepgaande persoonlijke ervaring. Leer hoe je lichaamsbewustzijn kunt gebruiken om tot diepgaande inzichten te komen. Bereik betere therapeutische uitkomsten met een methode die toegang biedt tot het niet-gedachte weten bij cliënten en jezelf. Studenten waarderen de nadruk op het in contact komen met lichamelijke sensaties en emoties als een bron van innerlijke wijsheid en inzicht. Zoals een cursist het verwoordde: "Focusing heeft mij een wereld laten ervaren die anders verborgen was gebleven", en "Het werd helder waar het zo lang mistig was geweest".

Uitgebreid lesmateriaal. Ontvang een compleet studiepakket, bruikbaar als naslagwerk en voorlichtingsmateriaal voor cliënten.

Wat onze studenten zeggen


Praktische informatie

Docenten

Dr. Simon Hogerzeil werkte sinds 2004 als psychiater met uiteenlopende doelgroepen in de GGZ, en in diverse behandelsettings. Op dit moment houdt hij een vrijgevestigde praktijk in Maarssen. In 2022 promoveerde hij aan de Universiteit Leiden op de epidemiologie van schizofrenie. Sinds 2009 deelt hij zijn kennis als docent, waar hij bekend staat om zijn inspirerende, duidelijke lesstijl met gebruik van metaforen en praktische handvatten. Zijn enthousiasme helpt om complexe concepten begrijpelijk te maken en de mystificatie rondom psychiatrie weg te nemen.

Drs. Marit van Overschot is actief als lichaamsgericht therapeut en coach in haar eigen praktijk ZenZ. Gedurende haar carrière heeft Marit een brede expertise ontwikkeld in persoonlijke groei door begrijpen én ervaren. Sinds 2018 deelt ze haar kennis en ervaring als docent bij onder de Sociale Academie Utrecht. Oud-studenten en cliënten prijzen haar voor de "liefdevolle en grondige aanpak" en "veilige sfeer". Haar begeleidingsstijl "die -met beide benen op de grond- het hoofd, hart en lichaam in verbinding brengt", "helpt mensen om weer in beweging te komen".

Kosten

  • regulier 975 euro voor drie dagen

Deze kosten zijn inclusief lunch, koffie, thee en wifi, exclusief het studieboek

Studieboek

  • Bruijn de, E. (2014). Focussen: de kracht van innerlijk luisteren. Amsterdam: Terra Lannoo.

Data driedaagse

De cursusdagen hebben een inloop met koffie en thee vanaf 09:00. Om 09:30 start de les, en deze duurt tot ongeveer 16:30.

U kunt de eerst volgende cursusdata hier vinden, en u tevens aanmelden.

Locatie

  • Vergadercentrum Domstad (5 min. lopen van Utrecht CS).
  • Koningsbergerstraat 9, 3531 AJ Utrecht

Incompany

Heeft uw bedrijf of organisatie specifieke kennis- of opleidingsvragen? Wij kunnen u van dienst zijn met een op maat gesneden workshop Focussing. Wij stemmen qua inhoud, niveau, duur en locatie af op de wensen en behoeften die binnen uw arbeidscontext spelen.

Toelatingseisen

U heeft affiniteit met 'ervaringsgericht werken' met uw cliënten en past dit toe in uw werk, betaald dan wel onbetaald. Verder beschikt u over een afgeronde relevante hbo- of universitaire opleiding. Daarnaast is het belangrijk dat u bereid bent uw eigen innerlijke wereld en ervaringen te onderzoeken tijdens de cursus.

Studiebelasting

36 uur (drie lesdagen, te bestuderen literatuur en huiswerk tussen de lesdagen)

Accreditatie

Al het onderwijs bij SAU is bij CRKBO geaccrediteerd op post-hbo niveau. De training is onder nummer '2162.0165.E' geaccrediteerd bij SKE voor 41 SBU (1.5 EC), waarvan 1 dag PsBK bijscholing volgens de Plato richtlijnen.

Meer informatie

Graag meer informatie over deze cursus? Mail ons via [email protected] of bel ons op 06 1110 5067. Wij sturen u desgewenst meer informatie toe.